Cum sa vorbim in public fara emotii

Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este vorbitul in public, fie ca este vorba despre un discurs, o prezentare sau o sustinere a unei opinii in cadrul unei sedinte, emotiile in momentul in care trebuie sa luam cuvantul sunt foarte mari, iar uneori ne pot coplesi.

Pentru a putea fi stapanite aceste emotii si pentru a putea controla starea pe care acestea ne-o induc, exista anumite tehnici.

Se spune ca tinuta pe care o avem ne influenteaza starea si increderea in noi. De aceea este foarte important ca inainte de orice prezentare sa va asigurati ca tinuta dumneavoastra este cea potrivita pentru evenimentul la care urmeaza sa luati cuvantul.

Este foarte important ca inainte de a vorbi in fata unui public sa stiti ce fel de interlocutori veti avea, pentru a va putea pregati dinainte. Insa indiferent de situatie cel mai important este ca in momentul in care intrati in sala sa adresati un salut, in acest mod se creeaza o legatura, fiind mult mai usor sa incepeti discursul.

Intotdeuna in timpul unei prezentari vor exista cativa oameni din public care vor incepe sa vorbeasca mai tare, fie pentru a completa cele spuse de dumneavoastra, fie pentru a va contrazice sau pur si simplu pentru a face o gluma. Este foarte important ca aceste mici intreruperi sa nu va descurajeze sau sa va impiedice in a mai continua discursul. In general acestui tip de persoane le place sa vorbeasca mai mult, de aceea au mereu tendinta de a lua cuvantul, chiar daca nu este momentul sau locul potrivit.

In general inainte de a sustine un discurs il repetam de nenumarate ori pentru a ne asigura ca am memorat corect si nu ne scapa ceva. Insa este bine de retinut faptul ca de multe ori se poate intampla sa trebuiasca sa readaptati discursul in timpul in care il sustineti, in functie de publicul caruia va adresati. De aceea este recomandat sa nu va asteptati ca totul sa fie perfect si sa decurga exact asa cum ati planificat de acasa.

Daca simtiti ca aveti emotii, nu incepeti prin a va cere scuze, acest lucru nu va face altceva decat sa va canalizeze atentia exact in acea directie. Recomandat este ca in acele momente sa va concentrati pe ceea ce aveti de spus si sa lasati cuvintele sa curga, in acest fel veti intra in atmosfera si veti uita de emotii.

In orice discurs este bine sa gasiti o intamplare simpla care sa trezeasca emotii puternice in sufletele ascultatorilor, sa le spuneti o poveste sau o intamplare scurta. In acest fel va jucati cu mintea lor si ii faceti sa se simta mai deschisi si mai apropiati de dumneavoastra.

Mereu sa fiti exact asa cum sunteti, sa nu incercati sa jucati niciun rol, deoarece persoanele care sunt in public nu au venit la un spectacol, au venit sa va asculte pe dumneavoastra, ideile pe care le impartasiti, lucrurile pe care le prezentati si informatiile pe care doriti sa le transmiteti.

General manager Mazilu Leonard va poate oferi mai multe detalii si informatii despre cum sa va invingeti teama de a vorbi in public.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.