Cum sa reduci cheltuielile pentru incalzire – Sfaturi practice

cum reduci cheltuielile de intretinereSezonul de iarna este insotit de cheltuieli suplimentare. Si asta pentru ca se adauga incalzirea la plata utilitatilor. Alegerea unei centrale economice nu este deajuns (combustibil solid, gazos etc), ci optimizarea intregului ansamblu de incalzire joaca unul din cele mai importante roluri.

Urmand acest ghid, poti identifica pas cu pas problemele din sistemul tau de incalzire (in special pentru combustibil solid – lemn, paleti, carbune etc). In acest fel, cheltuielile tale pe timp de iarna sa fie minime, iar combustibilul sa fie folosit la maxim.

 1. VERIFICAREA TAMPLARIEI

De cele mai multe ori, principalul “vinovat” pentru pierderile de caldura, este tamplaria deficitara/deteriorata, care nu asigura mentinerea caldurii in interior. Poate fi vorba de tamplarie veche, negandita sa asigure un indice de confort, sau poate fi vorba de garnituri invechite, inchideri neetanse etc. Primul pas: apelati la un specialist in tamplarie pentru o evaluare completa. Acesta va poate recomanda solutia corecta.

 1. VERIFICAREA IZOLATIEI ZIDARIEI

In multe cazuri, pierderea de caldura poate fi cauzata de o izolare a cladirii inexistenta sau deficitara, facuta cu materiale neconforme etc. O cladire izolata bine va asigura mentinerea temperaturii constante in interior, oferind confort si cheltuieli mai mici. De obicei costurile de izolare a unei cladiri se amortizeaza in primele 2-3 sezoane reci.

 1. VERIFICAREA ACOPERISULUI – IZOLATIE, ETANSEITATE, FERESTRE ETC

Foarte des se pierde din vedere un aspect important. Acoperisul trebuie sa fie captusit cu izolatie. Verificati daca aveti si acoperisul izolat, si remediati de urgenta orice gol de izolatie gasit.
De asemenea, sunt cazuri in care exista goluri catre exterior de etansare intre grinda si acoperis, acesta fiind de asemenea un motiv al pierderilor de caldura. Daca aveti ferestre, verificati conformitatea acesora exact ca la Pct 1.

 1. IZOLAREA TEVILOR DE CALDURA

Pentru a fi eficiente, caloriferele/radiatoarele trebuie sa ajunga temperatura optima conform reglajului. In functie de traseul tevilor, daca acestea nu sunt izolate, atunci cand traverseaza incaperi/spatii reci vor suferi pierderi de caldura al agentului termic, scazand asftel randamentul caloriferelor. Verificati traseul tevilor, si remediati imediat problemele constatate.

 1. OPTIMIZAREA CENTRALEI TERMICE

Pentru o functionare la un randament mai ridicat, centrala termica poate fi optimizata prin cateva metode:

 • Termostat – Un termostat  setat dupa nevoile tale, va contribui semnificativ la optimizarea costurilor tale de incalzire. Atunci cand nu este nimeni acasa, termostatul poate fi setat pe o temperatura mai mica, iar atunci cand te intorci de la serviciu, o temperatura normala (de ex 22 grade). De asemenea, în timpul noptii nu este necesara de o temperatura foarte mare. Conform studiilor, somnul ideal poate fi obtinut cu o temperatura ambientala cuprinsa intre 16 si 19 grade.
 • Rolul returului – Centrala termica (mai ales cea pe combustibil solid lemn, carbuni etc) trebuie reglata corespunzator de un instalator profesionist autorizat. Recomandam reglarea temperaturii returului agentului termic peste 65°C, eliminand astfel pericolul de condens, si obtinand un randament al arderii mult mai ridicat. De asemenea, eliminarea condensului aparut datorita temperaturii returului va face intretinerea centralei si a cosului de fum mult mai usoara, si durata de viata mult mai lunga.
 • Rolul aportului de aer curat – Desi ignorat de majoritatea clientilor, Aportul de aer curat ESTE OBLIGATORIU pentru o functionare corecta a sursei de caldura. Atunci cand priza de aer este instalata corespunzator, aerul curat, oxigenat va ajuta ca arderea combustibilului sa se faca complet, eficient si cu degajare mai mare de temperatura, ceea ce va spori eficienta sursei tale de caldura
 • Lemnele uscate – Pentru a avea lemnele uscate (umiditate max 20%) trebuie sa te organizezi din timp: Cumpara lemnele din primavara (sau cu 2 ani inainte), si depoziteaza-le intr-un loc uscat si bine aerisit. Desi presupune un efort suplimentar, diferenta fata de lemnele umede (cumparate in graba toamna sau in toiul iernii) o face eficienta termica a acesora, lemnele uscate degajand de 2-3 ori mai multa putere calorica decat cele umede. De asemenea, folosirea lemnelor umede, “verzi”, duce la aparitia condensului pe cosul de fum si in sursa de caldura (centrala termica).

 

 1. COSUL DE FUM

Chiar daca perceptia generala asupra cosurilor de fum este una mult prea simplificata, cosul de fum reprezinta cea mai imporanta componenta a instalatiei de incalzire, fiind responsabil atat de siguranta dumneavoastra, cat si de buna functionare a sursei de caldura, in parametrii optimi.

Conform IGSU, peste 50% din incendiile de locuinte produse anual, au ca si cauza cosul de fum. De aceea recomandam sa acordati atentie maxima cosului de fum, de la achizitia unui cos de fum conform (proiectat si produs special pentru a fi folosit ca si cos de fum, nu din caramida de zidarie, elemente de ventilatie etc) pana la intretinerea corespunzatoare anuala (curatarea cosului de fum – apeland la un cosar profesionist) si verificarea periodica a acestuia.

Un cos de fum corespunzator va asigura si o perfomanta buna a sursei de caldura (centrala pe lemne etc) reducand condensul si asigurand un tiraj optim, favorizand astfel ardererea completa a lemnelor ceea ce duce la reducerea consumului de lemne, dar si marirea duratei de viata a sursei de caldura.

In prima faza, va recomandam verificarea cosului actual (daca exista), urmarind urmatoarele aspectele: izolatie, etanseitate, curatarea cosului, diametru (daca este suficient pentru sursa de caldura), daca cosul de fum este conform (materiale si constructive), si daca este dimensionat corespunzator, etc.

In urma evaluarii preliminarii, puteti lua decizia corecta:

 • remedierea problemelor si consolidarea cosului de fum actual;
 • sau achizitia unui Cos de fum nou profesional, cu garantie, de pana la 30 de ani.

 

Cumpara acum un cos de fum profesional!
Apeleaza la consultantii nostri de vanzari la unul din numerele de telefon:
0743 99 55 99 sau 0748 99 55 99

www.kaminhorn.ro

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.