Cum să gândești ca un specialist în marketing

Dacă ai o afacere de mici dimensiuni și nu îți permiți să angajezi un specialist în domeniu, ai face bine să te autoeduci în ceea ce privește arta de a face marketing. De asta depinde succesul afacerii tale, așa că nu lăsa pe mâine ce poți face chiar de azi.

Deși multă lume afișează o grimasă ce descrie un oarecare dezgust atunci când vine vorba de marketing, trebuie să știi că acesta nu înseamă doar vânzări și promoții mai mult sau mai puțin mincinoase. Marketingul nu este un eveniment, este un proces și trebuie tratat ca atare. Făcut ca la carte și în mod adecvat, autentic, acesta nu doar că îți va crește afacerea, dar te va aduce mai aproape de clienți. Vei putea astfel pune bazele unei relații de durată, benefică de ambele părți.

Pentru a ajunge însă în punctul de mai sus, trebuie să muncești, să studiezi și să îți analizezi cu atenție business-ul. Cum faci asta? Iată câteva sfaturi simple și la îndemână pe care să le aplici atunci când nu mai știi ce e de făcut.

1. Cunoaște-ți foarte bine produsul/serviciul

Nu îi poți convinge pe alții de utilittea produsului ori serviciului pe care îl vinzi dacă nu știi ce presupune acesta, care îi sunt avantajele și dezavantajele, punctele slabe, etc. Trebuie să poți puncta toate aspectele și să răspunzi tuturor întrebărilor pe care le-ar putea avea potențialii clienți. Și uite așa am ajuns și la punctul următor.

2. Cunoaște-ți clienții

Înainte de a începe o campanie de promovare online este important să îți cunoști și să înțelegi foarte bine care îți sunt clienții. Cu ce probleme se confruntă aceștia? Ai tu soluția la problemele lor? Ce stil de viață au, ce putere de cumpărare și ce preferințe în ceea ce privește nișa în care activezi? Iată doar câteva întrebări la care trebuie neapărat să găsești răspuns înainte de a concepe o campanie de promovare. Dacă nu vei face asta, vei pierde banii degeaba.

3. Profită de greșelile competitorilor

Nu este de ajuns să identifici și să evidențiezi greșelile pe care le fac competitorii tăi direcți. Asta denotă mai degrabă răutate și oportunism, trăsături ce nu vor fi deloc apreciate de clienți. Încearcă mai degrabă să atragi subtil atenția asupra lor și să faci în așa fel încât să beneficiezi de pe urma acestora într-un mod cât mai discret și natural.

4. Rămâi autentic

Chiar dacă în timp ai ajuns să crești, să ai multe comenzi de respectat și treburi de rezolvat, soluția nu este să îți neglijezi clienții. Încearcă să faci angajări în plus, să mai delegi din atribuții, astfel încât să poți avea în continuare o relație cu clienții. Fii acolo când întreabă ceva (de exemplu pe rețelele de socializare) și răspunde-le în cel mai scurt timp. Răspunde la comentarii și recenzii, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau nu. Fii prompt, arată-ți respectul și cu siguranță clienții te vor aprecia mai mult.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.