Cum obții acasă cea mai bună cafea măcinată

Secretul pregătirii unei cafele gustoase și aromate este măcinarea boabelor cât mai aproape de momentul preparării. Dar pentru că nu avem o educație prea bună în acest sens – ne-am obișnuit să cumpărăm cafea direct râșnită și ambalată – este necesar să depui puțin efort pentru a te obișnui să acorzi preparării cafelei mai mult timp și atenție decât de obicei.

Înainte de a-ți spune care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține cea mai bună cafea – măcinată chiar la tine acasă – te sfătuiesc să cumperi doar boabe de cea mai bună calitate si evident sa ai un aparat de cafea pe masura. Verifică prospețimea acestora, dar și aspectul general. Culoarea îți spune care este gradul de prăjire al boabelor și ce fel de aromă va avea cafeaua obținută de pe urma lor.

În plus, nu uita să verifici ca boabele să fie întregi, să aibă un aspect plăcut, nu să fie mărunțite sau sparte. Boabele sparte își pierd rapid aroma și tu vei ajunge să savurezi orice numai o cafea aromată nu.

După ce ai cumpărat boabele, iată ce ai de făcut.

1. Depozitare

Așa cum spuneam și mai sus, cafeaua trebuie să fie râșnită chiar înainte de preparare. Până atunci, păstrează boabele într-un recipient etanș, ferit de lumină și umezeală. Nu, congelatorul nu este un loc indicat, indiferent de ce ți-ar recomanda vecina de la 3. Cafeaua absoarbe foarte ușor mirosurile din jur și astfel este foarte posibil ca în dimineața următoare să savurezi o cafea cu aromă de cârnați sau gheață stătută. Nu este tocmai un lucru la care să visezi, nu?

2. Râșnire

Iată că a venit vremea să îți prepari și mult așteptata cafea. Pentru a profita din plin de pe urma boabelor, râșnește doar atât cât îți trebuie la momentul respectiv. Cafeaua râșnită își pierde mult mai repede din aromă și proprietăți, deci este indicat să o consumi cât mai repede. Dacă ai grijă să o depozitezi în mod corespunzător, o poți păstra totuși două-trei zile, dacă situația o impune. Însă dacă vrei să urmezi un adevărat ritual, atunci îți recomand să râșnești cafea proaspătă în fiecare zi.

3. Pregătiri suplimentare

Dacă vrei să te bucuri de o cafea sută la sută naturlă, preparată chiar de mâinile tale, poți alege să cumperi boabe crude pe care să le prăjești chiar tu. Pentru asta însă trebuie să dispui de un prăjitor special, nu te aștepta să le poți prăji în tigaie sau cuptor. Asta pentru că procesul este unul foarte delicat, trebuie să respecți o anumită temeperatură și să te oprești fix atunci când trebuie.

De asemenea, în ceea ce privește râșnița utilizată, aceasta trebuie să fie perfect curată de fiecare dată și să nu o folosești niciodată la râșnirea altor produse (zahăr, ardei, nuci, etc) deoarece vei afecta iremediabil aroma finală a cafelei.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.