Cum alegi gresia si faianta pentru baia ta?

Amenajarea cu gresie si faianta devine o provocare atunci cand realizam ca alegerile facute vor ramane in viata noastra pentru ani de zile.

Iata cateva sugestii care sa-ti simplifice alegerea:

Inaintea regulilor de estetica si cnstrangerilor practice se afla intotdeauna preferintele personale in ceea ce priveste culoarea si forma. Un spatiu pe masura personalitatii tale inseamna in primul rand sentimentul ca esti in locul potrivit.

 

Ce anume iei in calcul?

Cand alegi dimensiunea placilor, regula de baza este aceea ca placile de dimensiuni mari sunt adecvate camerelor mai spatioase, sporindu-le efectul aerisit si luxos, in timp ce camerele mai mici se amenajeaza mai usor cu placi mai mici. Poti folosi, desigur, si placi de dimensiuni mai mari, care asigura continuitate si coerenta decorului. Este suficient doar sa gasesti cateva solutii pentru a evita sectionarea placilor intr-un colt al camerei, ceea ce strica aspectul general.

Ia in calcul inserarea unui brau decorativ care sa compenseze spatiul ramas. Poti folosi brauri sau elemente de decor din aceeasi serie cu faianta (SPA de la Undefasa) sau poti insera materiale mai pretioase precum mozaic, piatra, marmura etc.

O alta solutie interesanta este sa folosesti  gresie si faianta colorata pentru a delimita sau marca anumite zone de interes: in zona de dus, pe peretele  cazii, in spatele lavoarului etc.

Placile se pot monta in stil clasic pe orizontala, dar poti incerca si un montaj atipic si cu aspect deosebit, in diagonala. Montajul in diagonala este foarte eficient in a masca mici imperfectiuni sau denivelari.

Montajul gresiei in tabla de sah se intalneste frecvent in amenajari retro de mare efect. Culoarea placilor de gresie si faianta este decorul care pune in valoarea restul camerei. Culorile deschise dau senzatia unei bai mai spatioase si mai luminoase, iar culorile de pamant, mai inchise, adauga caldura ambientului.

Folosirea mai multor nuante ale aceleiasi culori este un truc bun pentru a masca eventualele imperfectiuni pe perete sau pardoseala. Culorile neutre sunt usor de adaptat si permit o accesorizare mai variata. Daca la un moment dat vrei sa dai un refresh baii, este suficient sa schimbi doar partea de accesorii. Culorile puternice, vibrante,  dau o energie pozitiva baii si sunt o metoda de a-ti pune amprenta personala asupra sptiului amenajat (Agatha ruiz). Finisajul lucios este elegant si luxos, dar trebuie avut in vedere ca suprafetele netede umede devin alunecoase si pot cauza accidente in cazul gresiei. De aceea pentru baie, bucatarie si holul de la intrare se recoamanda gresie mata sau texturata cu aderenta sporita.

Duritatea materialului se evalueaza prin indicatorul PEI pe o scala de la 1 la 5 (pentru zone mai circulate precum holul sau bucataria este recomandat un indice PEI de cel putin 3, in timp ce zone cu trafic redus precum livingul este suficient si 2).

Amenajarea cu piatra este un trend extrem de popular in ultima perioada, fiind durabila si usor de adaptat mai multor stiluri de design. Poti alege piatra naturala sau gresie si faianta care imita aspectul de piatra. Tehnologia moderna poate recrea aproape identic aspectul de piatra naturala.

Gresia cu aspect de lemn este destinata spatiilor cu trafic intens sau expuse la umezeala, unde nu se poate folosi lemn natural. Daca ai optat pentru incalzire prin pardoseala ia in calcul ca gresia “conduce” mai bine caldura decat parchetul. Gresia este compatibila si chiar recomandata pentru acest tip de incalzire, deoarece se incalzeste usor si pastreaza caldura mai mult timp. Pe langa aspectul natural si nota de caldura oferite sptiului, renuntand la folosirea lemnului, contribui la protejarea padurilor. Producatori de ceramice precum Rondine Italia sunt certificati pentru folosirea a cel putin 40% materie reciclata in compozitia placilor.

Marmura este un finisaj atemporal, care nu isi pierde niciodata eleganta. Destinata mai ales amenajarilor in stil clasic, marmura da incaperilor un aspect mai pretios  si formal.

Gresia si faianta cu lamele inguste, intercalate, cunoscuta sub numele de “subway” este din nou la moda. Materiale precum sticla sau metalul sunt introduse in combinatie, pentru a crea amenajari inedite.

Chitul de rosturi este disponibil in variate nuante. Un chit in aceeasi nuanta cu gresia va deveni aproape “invizibil” la imbinarea placilor si se recomanda pentru amenajari simple si practice. Alege gresie rectificata daca vrei montaj fara rosturi. Folosirea unui chit intr-o culoare contrastanta va scoate in evidenta orice placa de gresie pentru un efect dramatic.

Cumpara gresia si faianta de la producatori si distribuitori autorizati, care ofera garantia calitatii. Romstal este importator autorizat de ceramice, colaborand cu cei mai importanti producatori din lume, iar produsele sunt aduse direct din Italia sau Spania.

Calculeaza cu exactitate necesarul de material, pune o marja de rezerva de aproximativ 10% si cumpara-l sau comanda-l pe tot odata, de la acelasi producator. Este stiut faptul ca loturi diferite de productie pot avea variatii de nuanta. Acest lucru devine cu atat mai impotant daca vrei sa faci un mix de modele sau culori.

 

gresiesifaianta

 

Comentarile sunt inchise