Cos de fum profesional vs Caramida de Zidarie

cos de fum vs caramida de zidarie

Cand avem nevoie de un cos de fum, imediat in gandul nostru se formeaza imaginea unui cos de fum zidit din caramidă sau piatra. Dar tehnologia curenta de construire introduce o alta categorie: cosul de fum ceramic profesional prefabricat.

Inainte de a discuta despre cosurile de fum prefabricate, sa vedem ce ne ofera cosurile de fum din caramida:

Avantaje:

– Ieftin (relativ, la prima vedere)
– La indemana – caramida poate fi achizitionata din foarte multe surse
– Traditional

Dezavantaje:

Dupa cum am amintit mai sus,  zidirea cosurilor de fum din caramida reprezinta metoda traditionala de a construi cosuri de fum. Aceste cosuri de fum isi fac treaba doar în  conditiile in care si sursa de caldura este pe masura.
In trecut, sursa de caldura (soba) avea o putere termica mult mai redusa (sub 10 kw) fată de sursele de caldura folosite astazi (centrale termice, seminee etc). Astfel cantitatea de fum evacuat era mai mica, iar cerintele mai mici.

Drept urmare, aceste cosuri prezinta urmatoarele dezavantaje:

 • Tiraj scazut
 • Lipsa izolarii – rezulta condens si gudron umed
 • Perete simplu – orice fisura inseamna deja scapari de gaze sau orificii de aer fals
 • Numar mare de caramizi necesare per metru
 • Timp indelungat de zidire
 • Canal de fum cu porozitate mare
 • Materiale neconforme si necertificate pentru cosurile de fum

Atentie! Caramida de zidarie nu este certificata pentru a fi folosita la cosul de fum, si nici nu este un material refractar.

Cosurile de fum profesionale triplustrat prefabricate din ceramica

Aceste cosuri de fum sunt realizate in 3 straturi: manta exterioara din beton, vata de izolatie si tubul ceramic interior rezistent la temperaturi inalte.

Avantaje:

 • – Siguranta – garantata de constructia triplustrat si tuburile ceramice rezistente la 600°C;
  – Rezistenta – la socuri termice si condens acid – unul din principalele motive pentru a alege un cos de fum realizat din elemente prefabricate ceramice;
  – Garantie de 30 de ani – este confirmarea producatorului ca un astfel de sistem de evacuare a gazelor poate functiona;
  – Montaj facil – cu ajutorul manualului de montaj detaliat;
  – Eleganta – design modern;
  – Etanseitate;
  – Eficienta – ajuta la optimizarea functionarii sursei de caldura;
  – Sistem de ventilare – favorizat de canalele de ventilare, asigura aerisirea si uscarea vatei minerale bazaltice, garantand astfel o functionare optima;

  Singurele conditii pentruca ca acest cos de fum sa reziste in timp sunt:  montajul corespunzator, cuplarea corecta a sursei de caldura, curatarea periodica si utilizarea in conditii optime.

  Tuburile de samota, vata minerala bazaltica termoizolatoare, blocul de beton, usita de curatare si baza de preluare condens – sunt elementele componente ale unui cos de fum ceramic. Tubul de samota este considerat „inima” cosului. Este foarte rezistent la variatii de temperatura, la umezeala si agenti chimici.

  Rugozitatea scazuta a peretelui interior asigura conditii optime  pentru evacuarea gazelor arse, iar canalul de fum rotund favorizeaza tirajul.

  Proprietatile termoizolante ale sistemului format din blocuri de beton, vaza termoizolanta si tub de samota reprezinta o solutie mult mai avansata fata de sistemul traditional. In acest mod, racirea gazelor de ardere din cos va fi mai lenta. Ceea ce inseamna un tiraj mult mai bun, diminuarea condensului in cosul de fum si optimizarea arderii.

 Ce tip de cos de fum sa aleg?

Desigur exista avantaje si dezavantaje la toate tipurile. Cosurile de fum zidite au o frumusete aparte, dorit de cei mai multi proprietari datorita aspectului traditional, clasic. Cosurile de fum ceramice profesionale ofera un proces de instalare mai usor si mai rapid. Garantie 30 ani si siguranta in exploatare mult mai mare.

Determinarea tipului de cos de fum potrivit necesita analizarea cu atentie a sursei de căldura (centrale termice, seminee, sobe etc.) ce va fii racordata la cosul de fum, si tirajul necesar acesteia. Recomandam ca dimensionarea cosului sa se faca corespunzator necesarului de tiraj.

In cazul in care doriti sa instalati o sursa de caldură noua, cititi instructiunile pentru a putea alege cosul de fum potrivit. Daca doriti sa racordati la un cod de fum deja existent, verificati  ca acel cos de fum corespunde cerintelor specifice sursei de caldură la care va fi racordat.

Noi, KAMINHORN – Fabrica de COSURI DE FUM profesionale, recomandam utilizarea sistemelor profesionale de COS DE FUM, pentru siguranta si confortul dumneavoastra si al caminului dumneavoastra.

 

www.kaminhorn.ro

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.