Concediul de odihna

Concediul de odihna anual platit reprezinta un drept garantat al tuturor angajatilor, potrivit articolului 144, alineatul 1 din Codul Muncii. Durata minima a acestuia este de 20 de zile, acordandu-se proportional cu activitatea pe care angajarul o presteaza pe parcursul unui an calendaristic. Totusi, durata efectiva a concediului se stabileste in contractual individual de munca, respectand legea si contractile collective de munca aplicabile. Concediul de odihna se poate efectua atat integral, cat si fractional, in functie de dorintele si necesitatile angajatului, cat si ale angajatorului. Se impune si o conditie, aceea ca una dintre fractiuni sa nu fie mai mica de 10 zile lucratoare.

Salariatul are obligatia de a-si programa din timp concediul de odihna si de a transmite datele catre serviciul de contabilitate sau entitatea din societatea responsabila de acest aspect. Acesta va lipsi in perioada programata, exceptie facand diverse situatii neprevazute de lege, cand din motive obiective, concediul nu mai poate fi efectuat. De asemenea, sarbatorile legale si zilele libere stabilite de angajator in contractele de munca nu se includ in perioada concediului de odihna.

concediu de odihna

Codul Muncii impune obligativitatea efectuarii concediului de odihna anual. In situatia in care angajatul nu are posibilitatea de a-l petrece in anul calendaristic respectiv din motive bine intemeiate, angajatorul are obligatia de a cumula zilele ramase si de a le acorda in urmatoarele 18 luni incepand cu urmatorul an celui in care a existat drept la concediul de odihna anual, conform articolului 146, alineatul 2. In situatia incetarii contractului individual de munca, este permis ca angajatorul sa compenseze in bani concediul de odihna pe care angajatul nu l-a efectuat.

Pentru alte detalii sau informatii legate relatia angajat-angajator sua orice tine de contabilitatea unei firme, cel ami indicat este sa apelati la serviciile oferita de o firma de contabilitate. MM Expert este o firma formata din contabili profesionisti, care ofera servicii de contabilitate financiara si de gestiune, salarizare, infiintare firme, expertiza contabila, audit financiar, consultanta juridica si consultanta fiscala Cluj.

Comentarile sunt inchise