Cluj-Napoca, un oras universitar

Cluj-Napoca este considerat in momentul de fata unul dintre cele mai mari centre universitare din Romania. Foarte multi tineri absolventi de liceu, aleg sa isi realizeze studiile in acest oras, avand la dispozitie un numar mare de universitati si specializari pe care le pot urma, pentru a isi incepe drumul intr-o viitoare cariera.

Printre cele mai importante universitati din Cluj-Napoca se numara Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hateganu” cu specializarile: Medicina, Farmacie, Tehnica Dentara si Medicina Dentara, Univeristatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si Universitatea Tehnica.

Cea mai mare universitate din Transilvania este Universitatea Babes-Bolyai, cu sediul in Cluj-Napoca, in cadrul acesteia fiind incluse 21 de facultati cu numeroase specializari. Printre facultatile din cadrul Universitatii Babes Bolyai se numara: Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Fizica, Facultatea de Geografie, Facultatea de Drep, Facultatea de Litere, Facultatea de Istorie si Filozofie, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Business, Facultatea de Teatru si Televiziune si multe altele.

In Transilvania inca din 1567 a fost infiintata o academie de studii superioare, de catre principele Ioan Sigismund, ce avea locatia in Sebes, judetul Alba. In 1581 a fost infiintat la Cluj, de catre Stefan Bathory, un colegiu care era sub controlul iezuitilor, insa acesta a fost desfiintat ulterior. Protestantii, calvinii, unitarienii si catolicii infiintand mai apoi alte colegii.

In perioada revolutiilor europene din 1848 a fost impusa obligativitatea existentei universitatilor in limba nationala a fiecarei tari. Romanii au cerut in mod expres ca in Cluj sa se infiinteze o universitate cu predare in limbile: romana, maghiara si germana, lucru care insa nu a fost respectat. In 1872 infiintandu-se o universitate cu predare exclusiv in limba maghiara.

Dupa Primul Razboi Mondial, universitatea clujeana a devenit o institutie a Romaniei unite si a fost preluata de autoritati, asemeni universitatilor din Bratislava si Strasbourg. In 1918 a fost infiintata o universitate maghiara la Szeged, de catre profesorii maghiari care nu au depus jumaramtul de credinta fata de Statul Roman, iar in 1919 a fost construita universitatea romana in Cluj. In 1940 in urma Dikatului de la Viena, universitatea romana a fost mutata la Timisoara si Sibiu, iar universitatea maghiara de la Szeged a fost adusa la Cluj.

Dupa terminarea celui de al Doilea Razboi Mondial si abrogarea Dikatului, autoritatile romane au infiintat la Cluj universitatea maghiara Bolyai. In cele din urma cele doua universitati fiind unite si primind numele de Universitatea Babes-Bolyai, dupa cei doi savanti renumiti, biologul Victor Babes si matematicianul Janos Bolyai.

In prezent, Universitatea Babes-Bolyai este cea mai mare si complexa universitate din tara, avand un caracter multicultural. Dintre cele 21 de facultati ale universitatii, 17 programe sunt oferite in limbile romana si maghiara, si 11 in limbile romana si germana.

Pensiunea Mellis va ofera cazare la pensiune in Cluj-Napoca sau cazare in regim hotelier Cluj Napoca, in orice perioada a anului, fie ca sunteti in vizita la copiii dumneavoastra ce isi urmeaza studiile aici, fie ca ati venit sa ii insotiti pentru inscrieri sau doar ca turisti in acest oras plin de istorie si obiective turstice.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.