Cele mai frecvente 5 intrebari din contabilitate pentru antreprenori

Antreprenorii au numeroase nelamuriri si intrebari legate de contabilitate, motiv pentru care CECMLV a hotarat sa ofere o serie de raspunsuri utile la 5 dintre cele mai frecvente intrebari, pentru a clarifica aspecte importante referitoare la servicii consultanta juridica, contabilitate si altele.

  • Cand este suficient bonul fiscal si cand este nevoie si de factura?

TVA-ul poate fi dedus, conform legislatiei in vigoare, de pe bonul fiscal daca valoarea bonului este de maxim 100 Euro si are tiparit codul de inregistrare fiscala al beneficiarului. In cazul in care valoarea bonului fiscal depaseste 100 Euro, este nevoie si de factura fiscala.

  • Care sunt contributiile pe care le plateste un angajator pentru un salariat?

Incepand cu acest an, CAS – 25% si CASS – 10% vor fi datorate de catre angajat insa vor fi achitate de catre angajator. Referitor la CAM (asiguratorie pentru munca) – 2,25% din salariul brut este datorat de angajator si trebuie achitat tot de acesta.

  • Care este diurna zilnica care poate fi acordata angajatilor pentru a fi deductibila?

Legislatia actuala ofera salariatilor delegati dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Aceasta delegare, cunoscuta si sub numele de diurna, se acorda pe zile calendaristice, atat pentru deplasarile in tara, cat si in strainatate si poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice intr-un an, cu posibilitatea prelungirii, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Cuantumul indemnizatiei zilnice de detasare sau delegare este fixat prin HG nr. 1.860/2006 la 17 lei/zi, indexat cu 2.5, astfel ca tratamentul fiscal este determinat de pragul valoric de 42,5 lei (de 2,5 ori valoarea de 17 lei/zi).

  • Care este salariul minim pentru care pot angaja?

Incepand cu 1 ianuarie 2018, nivelul salariului minim brut este de 1900 lei.

  • Inventarierea anuala a patrimoniului este obligatorie?

Da, inventarierea anuala este obligatorie. Conform prevederilor legii contabilitatii, raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.