Ce trebuie să știi dacă apelezi la o firmă de amenajări interioare din Iași?

ÃŽn primul rând, costurile totale. De cele mai multe ori, se specifică în contract că bugetul poate fi depășit, cu anumite condiÈ›ii. O dată ce l-aÈ›i semnat, veÈ›i avea siguranÈ›a că veÈ›i fi consultat ori de câte ori intervine o schimbare. „Oricât de bun meseriaÈ™ ai fi, nu poÈ›i estima 100% costurile totale. Intervin în discuÈ›ie, de fiecare dată, pereÈ›ii, care nu sunt drepÈ›i, de cele mai multe ori, plus alte lucruri. Oricum, costurile estimate iniÈ›ial sunt depășite, în general, cu maxim 20-30%, să zicem, cel puÈ›in în cazul unei firme serioase”, explică reprezentantul unei firme de amenajări interioare din IaÈ™i.

Devizul, piesa esențială din puzzle
Premergător contractului, devizul este piatra de temelie pe care va fi aÈ™ezată întreaga înÈ›elegere. Dacă îl ignoraÈ›i sau îl citiÈ›i superficial, s-ar putea să aveÈ›i mai târziu surprize. Deloc plăcute, chiar. ÃŽn deviz vor fi specificate, detaliat, costurile lucrării de renovare. „O firmă serioasă va specifica termenul de execuÈ›ie, în contract, iar în deviz vor fi trecute materialele care vor fi folosite. Din câte am observat, există mai mult categorii de clienÈ›i: unii, care nici nu se uită pe deviz, bazându-se pe ceea ce s-a discutat anterior È™i unii care nici nu È™tiu să-l citească. Eu, personal, îi las timp omului să se uite pe deviz È™i să-l înÈ›eleagă. Iar dacă nu-l înÈ›elege, poate cere mai multe informaÈ›ii de la mine sau de la altcineva, cunoscut, care se pricepe”, cred managerii firmelor de amenajări interioare din IaÈ™i.
Nu alegeți oferta cea mai ieftină! Vă va costa prea scump!

Pentru că banii nu ne prisosesc majorității dintre noi, alegem cu grijă oferta cea mai avantajoasă. Dar, când avantajos înseamnă mult mai ieftin decât media de pe piață, e posibil să „vă ardeÈ›i”. Firmele serioase nu „vă iau ochii” cu un tarif mic, dar nerealist. Cel puÈ›in, aÈ™a susÈ›in specialiÈ™tii din domeniul amenajărilor interioare. „Majoritatea clienÈ›ilor caută ce e mai ieftin pe piață. Din cauza asta tot ei pierd, pentru că muncitorii respectivei firme sunt necalificaÈ›i, sau firma nu e serioasă. Pentru că oferta firmelor de amenajări interioare din IaÈ™i este mare, eu, personal, aÈ™ fi atent la vechimea firmei. Mai mult, aÈ™ vedea o lucrare finalizată deja È™i aÈ™ sta de vorbă cu unul-doi clienÈ›i”, îi sfătuieÈ™te pe necunoscători patronul unei mici firme de amenajări interioare din IaÈ™i.

Vreți renovare la negru? Fiți foarte atenți!
Majoritatea persoanelor preferă să bată palma, chiar È™i cu o firmă mică, la negru. ÃŽn acest caz, fiÈ›i atenÈ›i la cine apelaÈ›i. „Fapte, nu vorbe!”, trebuie să fie principiul după care să vă ghidaÈ›i. Portofoliul societăților comerciale de profil vorbeÈ™te de la sine.
Surprizele apar, însă, È™i în tabăra cealaltă. După cum spun cei care lucrează în domeniul amenajărilor interioare din IaÈ™i, majoritatea clienÈ›ilor nu vor contract. Iar printre aceÈ™tia sunt È™i unii cu intenÈ›ii nu tocmai cinstite. „Am avut câteva situaÈ›ii în care am fost plătit, dar numai parÈ›ial. Și a fost vorba de agenÈ›i imobiliari, în general. De atunci, fac o situaÈ›ie a lucrărilor după fiecare etapă parcursă È™i solicit plata pentru etapa respectivă”, povesteÈ™te reprezentantul unei firme de amenajări interioare din IaÈ™i.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.