Ce presupune recoacerea de tip I?

Recoacerea de tip I se aplica otelurilor care prezinta instabilitati structurale de tipul neomogenitati chimice, stare de ecruisare sau tensiuni interne. Instabilitatea structurala este inlaturata de temperatura de incalzire, independent de temperatura de transformare a otelului in stare solida. Incalzirea la recoacerea de tip I se poate face la temperaturi superioare sau inferioare fata de temperatura de transformare. Obtinerea unei stari cat mai apropiate de echilibru se face printr-un proces de racire lenta.

Recoacerea de tip I este de trei tipuri, in functie de starea initiala a otelului: de omogenizare, de recristalizare si de detensionare.

Recoacerea de omogenizare sau de difuzie, se aplica pieselor masive si lingourilor turnate din oteluri aliate. In piesele turnate segregatia dendritica micsoareaza ductilitatea si tenacitatea otelului. In lingouri neomogenitatile chimice creeaza anizotropia proprietatilor mecanice si maresc susceptibilitatea otelului la rupere fragila in timpul deformarii plastice ulterioare.

In cazul acestui tip de recoacere incalzirea se face la temperaturi ridicate intre 1100-1200 grade Celsius, timp de 8-20 de ore, in acest fel se asigura omogenizarea chimica prin difuzie. In urma acestui proces rezulta o granulatie grosiera de supraincalzire, cu slabe caracteristici mecanice, insa acest defect se remediaza in timpul laminarii in cazul lingourilor si prin aplicarea unei recoaceri complete sau a normalizarii, in cazul pieselor turnate.

Recoacerea de recristalizare se aplica otelurilor deformate plastic la rece, pentru eliminarea starii de ecruisare, caracterizata prin rezistenta la deformare plastica marita si plasticitate redusa. Acest tratament consta in incalzirea otelului la o temperatura superioara temperaturii de recristalizare, in general intre 600-700 grade Celsius. Temperatura de incalzire depinde de compozitia chimica a otelului.

Acest tratament urmareste refacerea proprietatilor de plasticitate ale otelului si se aplica fie ca tratament termic preliminar inaintea deformarii plastie la rece, fie ca tratament termic intermediar in procesul de deformare la rece.

Recoacerea de detensionare se aplica pieselor turnate, produselor sudate sau prelucrate prin aschiere, care contin tensiuni reziduale datorate racirii sau deformatiei plastice neuniforme. Tratamentul presupune incalzirea la temperaturi intre 200-700 grade Celsius, timp de 1-3 ore  iar apoi urmand un proces de racire lenta.

In cazul acestui tip de recoacere tensiunile reziduale descresc progresiv, in functie de temperatura si timpul de mentinere. La cresterea temperaturii, limita de elasticitate a otelului scade, iar tensiunile interne se relaxeaza prin deformare plastica locala. Detensionarea completa are loc in momentul in care se atinge temperatura de recristalizare a feritei.

Romtech Enterprise va ofera servicii de recoacere de feritizare Cluj, calitative si profesionale, realizate de o echipa serioasa si cu experienta.

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.