Ce presupune nitrurarea in mediu gazos?

Rezistenta echipamentelor folosite in industrie trebuie sa fie de cea mai inalta calitate deoarece piesele sunt supuse la un nivel inalt de uzura iar acest lucru le predispune la defectiuni. Fiecare operatiune efectuata trebuie sa prezinte cel mai mic risc posibil si sa garanteze calitatea lucrarii. De aceea, de cele mai multe ori, structura lor este consolidata prin procese chimice care le creste rezistenta la uzura.

Un astfel de proces este nitrurarea in mediu gazos, care este un tratament termochimic ce presupune aplicarea azotului pe diverse materialele ca otelul si fonta. Tratamentul are ca scop crearea unui strat superficial de azot care mareste timpul de utilizare a pieselor. Pisele supuse la acest tratament vor avea o rezistenta foarte buna la solutii alcaline slabe si mediul umed. Azotul se obtine prin disocierea amoniacului la temperaturi de peste 500 de grade Celsius iar intreaga operatiune are loc intr-un cuptor profesional, special gandit pentru acest tip de operatiune.

Procesul incepe cu disocierea azotului, care este degajat si formeaza nituri in momentul in care reactioneaza cu fierul. Se satureaza stratul superficial de azot iar apoi are loc difuziunea acestuia in miez. Racirea este ultima faza a procesului si are loc in cuptor.

La finalul acestui proces duritatea stratului nitrurat creste considerabil iar stratul propriu-zis este de cateva zecimi de milimetri. Rezistenta acestuia depinde de un numar mai mare de factori ca si compozitia chimica a otelului si conditiile in care a fost efectuata nitrurarea in mediul gazos.

In principal aceasta operatiune se aplica pieselor care sunt supuse la procese continue de frecare intensa si contact. In aceasta categorie intra piesele din industria auto. Datorita frecventei crescute de utilizare, acestea sunt predispuse la defectiuni grave care pot afecta buna functionare a autoturismului.

Calitatea operatiunii consta in mecanismele folosite dar si in competenta celor ce executa tratamentul. Romtech Enterprise va pune la dispozitie servicii de nitrurare in mediu gazos efectuate la standarde inalte de calitate.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.