Ce este prietenia si ce inseamna o adevarata prietenie

Ce este prietenia si ce inseamna o adevarata prietenie

Avem un (o) prieten(-a) cu care ne sarutam cu pasiune pe bancile publice… sau unul (una) caruia (careia) ii povestim in amanunt ce facem noi pe bancile publice. Ce este mai interesant? Sa faci un lucru, sau sa povestesti ca 1-ai facut?

Amandoua, Capitane! Pentru ca relatiile prietenesti sunt adesea la fel de pasionante si de pasionate ca si relatiile amoroase.

Exista diferite grade de prietenie: un (o) prieten(-a) cel (cea) mai bun (-a), mai multi prieteni, multe relatii, iar gradul nostru de investire, de toleranta, de rabdare si de placere variaza in functie de cei cu care intram in contact. Nu permitem unei „relatii’ sa ne trezeasca la trei dimineata, si in orice caz aceasta „relatie” are prieteni pe care ii va chema cu prioritate.

Un prieten are dreptul de a ne lua peste picior sau de a ne lua la dans. Prietenii nostri tocmai au mancat spaghete bologneze pe mocheta noastra, cel (cea) mai bun (-a) prietena (-a) poate sa apara fara sa ne fi anuntat si sa ne mai stea pe cap daca a cazut in butoiul cu melancolie.

Unele prietenii se leaga inca din copilarie si uneori dureaza foarte mult. Marinela a intalnit-o pe Elvira la gradinita, apoi au mers la scoala impreuna, la liceu si apoi la facultate. Astazi au 22 de ani si impart un apartamet. „Suntem mai apropiate decat niste surori, pentru ne-am ales una pe cealalta de la inceput.” In alte situatii, prieteniile inceteaaza, apoi se reiau, surprinzator de neschimbate.

Este cazul Paulei, care a intretinut o prietenie foarte trainica cu Sorina pana au implinit 17 ani. Apoi, ele nu si-au mai mentinut legatura, pentru ca imediat dupa bac Sorina a plecat la Timisoara si a ramas acolo.

La inceput si-au scris mult, apoi scrisorile au devenit mai rare. Sapte ani mai tarziu, Paula s-a angajat in Timisoara. Ea a cautat-o si a regasit-o pe Silvia. „A fost ca si cum ne-am fi despartit cu o zi inainte, intalnirea ne-a isterizat de bucurie. Cand prietenia este puternica si sincera, ea ramane aproape intacta”. Prietenia mai este intretinuta si de o nostalgie comuna pentru copilarie sau adolescenta: a pastra un contact cu cei care au fost martorii copilariei sau adolescentei tale iti permite sa nu imbatranesti cu totul.

„Impreuna suntem ca doi pufani de liceu, radem intotdeauna la aceleasi glume si apoi, nu putem trisa unul cu celalalt: Eugen era fan AC/DC. Asa ca pe mine nu ma poate duce spunandu-mi ca nu a apreciat niciodata altceva decat muzica lui Rahmaninov! Cu rnine e intotdeauna sincer”, ne spune Ion pe blogul lui

Iar Eugen adauga ca este intr-adevar confortabil sa nu aiba nevoie sa joace vreun rol, si vine la prietenul lui pentru a-si reasculta cu nostalgie vechile discuri. Acesta (aceasta) este un (o) prieten (-a): un stalp pe care te poti sprijini fara sa rosesti, pentru ca ramane martorul baietelului sau fetitei care am fost… si din care va ramane intotdeauna ceva in noi.

Cand nu mai poti impartasi

Si totusi, in prietenie exista tradari, voluntare sau involuntare. Poti sa fii tradat (-a) de catre o persoana la care tineai foarte mult si care nu te-a sustinut atunci cand ar fi trebuit (care te-a lasat in mizerie sau in disperare si care a plecat sa se bucure de alte prietenii, in alte parti…cam cum se intampla in dragoste). Sau viata, pur si simplu, este cea care te-a tradat.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.