Ce este peretele mulat?

Peretele mulat este un tip de constructie care este utilizat peste tot in constructiile moderne.

Astazi, apar noi materiale si tehnologii in fiecare zi, sunt implementate diverse abordari si solutii, iar tipurile de pereti mulati garanteaza fiabilitatea, rezistenta la sarcini grele si la efectele factorilor negativi externi, oferind si o durata lunga de viata.

Peretii mulati Terratest Geotehnic fac parte din categoria de tehnologii moderne pentru constructia de structuri urbane si poduri (poduri pentru transport, poduri pentru pasageri, pasaje, viaducte, subsoluri, parcari subterane, magistrale de metrou). Avand in vedere ca orasele mari moderne sunt caracterizate prin prezenta nu numai a autostrazilor, ci si a intersectiilor feroviare, situate adesea in interiorul orasului, peretii mulati evidentiaza caracteristicile tehnologice ale constructiei in orase.

La ce se folosesc peretii mulati

Pereti mulati Terratest

Astfel de pereti sunt realizati de specialisti in domeniul constructiilor de poduri urbane si pasaje subterane, folosind tehnologia Trench Cutter, care se caracterizeaza printr-un sistem de foraj cu circulatie inversa, compus dintr-un cadru masiv de otel si doua roti dintate prinse la capatul inferior. Facilitatile de transport in oras sunt elemente esentiale ale infrastructurii acestuia.

Sarcina principala a peretilor mulati este de a asigura rezistenta si functionarea normala a cailor de transport in conditii urbane dificile, care sunt pline cu cursuri de apa, autostrazi intersectate si alte obstacole. Pe baza acestor circumstante, podurile urbane includ poduri pentru trafic rutier, feroviar, combinat si pietonal. Peretii mulati se folosesc pentru pasaje subterane, viaducte, pasaje pe unul sau mai multe niveluri, tuneluri pentru diverse scopuri, poduri, subsoluri, parcari subterane, magistrale de metrou, fiind folositi ca ziduri de retinere a terasamentelor si a altor structuri.

Companiile implicate in proiectarea si constructia unor astfel de structuri i zona orasului, trebuie sa ia in considerare o serie de cerinte ale edililor. In special, este necesar sa se reduca cat mai mult timpul de constructie, pentru a minimiza inconvenientele cauzate de lucrarile de constructie, precum si rezistenta in conditiile orasului. O cerinta comuna este, minimizarea costurile umane si financiare de constructie, deoarece fondurile provin adesea din bugetul orasului.

Caracteristici pereti mulati

Podul din oras este o structura realizata pentru trecerea sarcinii mobile peste o apa, in general. In mod traditional, podurile orasului sunt incluse in zona apei si sunt  construite pentru automobile, tramvai-troleibuz si trafic pietonal. Totusi, orasele  moderne sunt caracterizate de prezenta unor intersectii feroviare mari si de necesitatea traversarii raurilor orasului, canalelor, iazurilor pe calea ferata. Prin urmare, in anumite conditii, constructorii folosesc pereti mulati, care sunt elemente verticale de beton armat, de diferite grosimi si adancimi. Un astfel de perete mulat, are o lungime de pana la 7 metri si grosimi cuprinse intre 0,40 si 1,50 m.

Peretii mulati sunt folositi in cazurile in care apa, in mediul subteran, se infiltreaza. In practica constructiei subterane, alaturi de constructia zidurilor in sol, se folosesc pereti mulati din beton armat prefabricat, care asigura o structura solida, de o buna calitate a suprafetei. Dupa executarea excavatiei peretelui mulat, se introduce carcasa de armatura prevazuta i planurile proiectului. Ulterior se introduce betonul cu ajutorul unei palnii speciale si tuburi de betonare, metoda numindu-se Contractor. Dupa amplasarea peretilor mulati se executa lucrarile la urmatorul element, iar etapele se repeta succesiv, pana la finalizare. 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.