Ce este Nitrurarea

Nitrurarea este tratamentul termochimic prin care suprafata materialului este imbogatita in azot, cu scopul imbunatatirii caracteristicilor de exploatare. Tratamentul de nitrurare este caracteristic otelurilor, dar exista si rezultate in domeniul titanului, aluminiului si molibdenului.

Nitrurarea este caracteristica produselor din industria auto, solicitate intens la forte ridicate de contact, precum si frecare intensa.

Exista 3 variante de nitrurare:

  • Nitrurare in gaze
  • Nitrurare in saruri
  • Nitrurare in plasma sau ionica

Nitrurarea in gaze foloseste atomii liberi de azot eliberati de disocierea amoniacului pe suprafata materialului de nitrurat, care difuzeaza in suprafata materialului de nitrurat.

Nitrurarea in saruri foloseste capacitatea unor saruri in faza lichida (topite) de a elibera atomi liberi de azot, care difuzeaza in suprafata materialului.

Nitrurarea ionica are la baza fenomenele fizico-chimice care au un loc in descarcarea in gaze. Se considera un recipient care contine gaz la o presiune pe care poate fi variata si care este prevazut la capete cu doi electrozi intre care se stabileste un potential de cateva sute de volti.

Nitrurarea creste rezistenta la coroziune in: atmosfera umeda, apa de retea industriala, aburi supraincalziti si solutii alcaline slabe. Reduce foarte mult efectul la crestaturi (zgarieturile suprafetelor si a rizurilor provocate de sculele aschietoare).

Romtech Enterprise este o companie cu o experienta de peste 25 de ani experienta in tratamente termochimice, care va ofera servicii de nitrurare in mediu gazos, calitative si profesionale.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.