Cartoful – un aliment hranitor si sanatos

Cartofii se afla prinde alimentele cele mai consumate in intreaga lume. Acestia sunt legume foarte hranitoare si sanatoase bogate in vitamine din categoria B, vitamina C, vitamina K si potasiu. Vitamina K este antihemoragica si esentiala in procesul de formare a globulelor rosii iar potasiul este un mineral foarte important pentru sanatatea organismului nostru, datorita faptului ca ajuta la mentinerea tensiunii in valori normale.

Cartofii sunt alcatuiti din apa in proportie de 75%, hidrati de carbon 22%, proteine 2%, minerale 1% si lipide 0,15%. In functie de solul unde sunt cultivati, acestia contin de asemenea proportii variabile de magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, si sulf.

Cartofii sunt foarte bine tolerati de stomac si sunt un aliment care poate fi consumat si de persoanele cu diabet si de cele supraponderale. De asemenea acestia stimuleaza si sustin functiile intestinale, avand efect anti-ulceros.

Cartofii sunt o planta ecologica deoarece sunt ieftin si usor de cultivat, nu necesita cantitati mari de fertilizator sau aditivi chimici, ei pot fi cultivati si in conditii adverse. Cartofii se afla printre cele mai importante alimente de baza, alaturi de orez, grau si porumb.

In intreaga lumea exista numeroase specii diferite de cartofi, grupati in functie de culoare: rosii, albi, galbeni, roscati si purpurii. De asemenea in America de Sud se cultiva o specie de cartofi albastri, acestia initial sunt de culoare mov iar dupa gatit devin albastri.

Desi se spune despre cartofi ca ingrasa, acest lucru nu este adevarat. Bineinteles ca orice aliment consumat in exces sau in combinatii nepotrivite cu alte alimente, acestia pot sa duca la cresterea in greutate, dar consumati in cantitati potrivite si gatiti corespunzator, acestia pot fi o garnitura sau un fel de mancare foarte gustos, hranitor si sanatos.

Cartofii pot fi gatiti in numeroase si diverse feluri, retete pentru prepararea lor se gasesc in bucatariile din intreaga lume.

Triox este firma de catering Cluj care va pune zilnic la dispozitie mai multe variante de meniul zilei si va ofera servicii de catering pentru evenimentele importante din viata dumneavoastra. Produsele pregatite de Triox Catreing sunt gatite din ingrediente de cea mai buna calitate, achizitionate de la producatori locali.

Comentarile sunt inchise