Calitatea si pretul in fotografia de nunta

Odata cu avansul tehnologic din ultima vreme, aparatura fotografica destinata fotografilor profesionisti a ajuns la un nivel al calitatii imaginii greu de imaginat. Este de altfel si o cerinta obligatorie din partea clientilor ca fotografiile furnizate sa se incadreze in niste cerinte minime de calitate. Insa oare toti cei care presteaza acest serviciu sunt concentrati pe calitatea tehnica a fotorafiei sau calitatea serviciului in sine. Apoi pretul oare defineste un serviciu de calitate sau macar ajuta la o filtrare in beneficiul clientului? Toate acestea in articolul pe care l-am gandit special pentru a va da seama ce inseamna calitate si cum este ea corelata cu preturile in domeniul pe care il reprezint, si anume fotografie de nunta.

Calitatea tehnica a fotografiilor

Calitatea din punct de vedere tehnic al fotografiilor se poate defini prin capacitatea aparaturii de a capta lumina la cel mai inalt nivel, astfel asigurand imagini curate indiferent de conditiile in care fotografiem. Spre exemplu, nunta este un eveniment care ne ofera o varietate enorma de medii de iluminare, de la pregatirile mirilor si o lumina placuta, difuzata de perdeaua unei ferestre pe timp de zi, la lumina oribil de slaba din bisericile ortodoxe, soarele orbitor din timpul sedintei foto si lumina plina de culori imbatatoare din ballroomurile de nunti.

Aici facem referire la ultimele modele de aparate foto destinate profesionistilor, care au ajuns la capacitati incredibile in fotografierea in lumina redusa. Si putem aminti Sony, Nikon, Canon si modelele lor.

Calitatea serviciului fotografic

Aici ne referim la intreaga experienta fotografica pe care o oferim clientilor nostri in timp ce cream amintiri de la nunta lor. Pentru un fotograf nunta cu experienta, acest aspect este cel mai important. Fara o experienta placuta oferita clientilor si cota ta de piata ca fotograf de nunta scade si astfel ai de suferit in a-ti gasi clienti care sa aprecieze ceea ce faci. Calitatea serviciului fotografic se mai traduce si prin satisfactia clientilor sau capacitatea ta ca si fotograf de a te diferentia de toti ceilalti astfel incat experienta pe care o oferi sa se ridice la cel mai inalt nivel.

Nu putem sa nu recunoastem ca acest aspect este de altfel si cel mai dificil in relatia cu clientii, pentru ca atunci cand nu ne alegem oamenii cu care lucram si acceptam contracte doar de dragul banilor, vom intalni persoane care nu stiu ce vor, nu stiu ce au angajat si nu stiu ce calitate per total vor primi, de aceea urmatorul criteriu pe care doresc sa-l amintesc dar si ca paralela la calitatea serviciului, este pretul si modul in care acest filtreaza un serviciu bun din marea de servicii de nunta.

Pretul in relatie cu calitatea serviciului fotografic

Pentru orice fotograf profesionist de nunta, pretul este criteriul prin care face selectia clientilor si filtrarea acelor oameni cu care nu vrea sa aiba de aface. Pe langa faptul ca pretul este primul filtru in relatia cu clientii, acesta arata si nivelul la care fotograful respectiv isi doreste sa duca experienta fotografica oferita. Este drept ca nu intotdeauna pretul inseamna si o calitate mai buna, insa de cele mai multe ori si cred ca multi sunt de acord, face direfenta intre un serviciu prost si unul bun.

Bine bine dar cum am putea face diferenta intre servicii nestiind care sunt plajele de pret practicate si diferenta intre ce inseamna un serviciu bun si unul mai putin bun. Treaba e destul de simpla, cel putin din experienta mea de fotograf am observat urmatorul patern. Fotografia de nunta slaba si d eproasta calitate se incadreaza in plaja de pret 100-500 euro. Aici un fotograf care percepe acest tarif este ori total neexperimentat, ori nu ia in serios aceasta meserie drept pentru care aparatura sa este din clasa consumer si in niciun caz pro, si acei fotografi de varsta a 3-a care nu-si mai gasesc locul in piata si din lipsa dorintei de a-si adapta cunostintele ajung sa se zbata intr-o zona total nedemna de experienta lor. Intre 500-700 euro incadram de cele mai multe ori un amalgam de calitate. Sunt pe de-o parte aspirantii profesionisti, care au si aparatura si cunostinte, insa sunt la inceput de drum in fotografia de nunta si considera o rampa de lansare spre mai multe contracte pretul mai mic. Apoi sunt acei oportunisti din prima categorie care au zis ca piata a crescut si merita si ei sa ceara mai multi bani. Apoi sunt acei profesionisti care le au pe toate, mai putin inspiratia sau buna ghidare incat sa-i faca sa inteleaga ca e momentul sa treaca la nivelul urmator. 800-1500 euro, sunt fotografi deja buni, cu experienta, investitii in aparatura, statut juridic bine definit si care ofera un serviciu si o experienta de nota 10. 1500+ sunt fotografii cu renume, acei oameni cu multa experienta si statut in fotografia de nunta dobandit dupa ani grei de munca. Cu ei nu poti da gres decat prin a nu ti-i permite 🙂

Cred ca am sumarizat in termeni mari ce inseamna calitatea si raportul calitatii legat de pretul in fotografia de nunta.

Pana data viitoare va doresc lumina buna!

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.