Calcul contributii CAS si CASS daca ai CIM part time

Art. 140 din Codul fiscal, articol modificat in baza OUG nr. 4/2017, prevede, pentru angajatori, ca baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale este formata din suma castigurilor brute prevazute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala.

Exceptie de la prevederile de mai sus sunt castigurile lunare brute prevazute la art. 139, realizate in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al caror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunate de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este salariul minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna in care contractractul a fost activ.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul persoanelor fizice sau juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pe perioada in care salariatii lor se afla in una dintre urmatoarele situatii:

  • sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
  • sunt ucenici, in varsta de pana la 18 ani;
  • sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
  • au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, exceptie facand pensionarii pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate in sistemul public de pensii;
  • realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Prin art. 158 alin. (3) din Codul fiscal se perevede ca cele mentionate mai sus sa fie aplicate si pentru contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajatori.

MM Expert va sta la dispozitie cu servicii de contabilitate primara Cluj si consultanta in domeniul financiar si fiscal, audit financiar si consultanta juridica.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.