Biserica Sf. Mihail – simbol al Clujului

Biserica Sf. Mihail din centrul orasului Cluj-Napoca este unul dintre monumetele simbol ale orasului si una dintre cele mai vizitate atractii turistice. Catedrala catolica dateaza de peste 700 de ani si a fost martora a numeroase evenimente sociale si politice.

Constructia acesteia a inceput in anul 1316, in afara zidurilor orasului, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou care a acordat Clujului numeroase privilegii si libertati printre care si dreptul de a isi alege un preot paroh. Terenul pe care s-a inceput constructia bisercii a fost inainte folosit drept cimitir iar in acea locatie exista o capela care purta hramul Sfantului Iacob, insa despre aceasta au ramas foarte putine date.

Biserica Sf. Mihail a fost construita in doua etape, prima desfasurandu-se intre anii 1316-1390 iar a doua intre anii 1410-1487.

De-a lungul timpului biserica a fost martora a numeroase evenimente istorice importante. Aici a fost botezat Matei Corvin, tot aici au fost predate de catre regina Izabella insemnele regale trimisilor imparatului Ferdinand I si au fost investiti ca principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory si Gabriel Bathory.

In 1489 biserica Sf. Mihail a trecut printr-un incediu, restaurarea acesteia fiind facuta cu ajutorul lui Matei Corvin. In 1697 un alt incediu a distrus turnul gotic, acesta fiind reconstruit intre anii 1742-1744, dar de aceasta data in stil baroc. Dupa ce a fost distrus de trasnet iar apoi de un cutremur in 1763,  turnul a fost reconstruit in stil neogotic.

Din cauza distrugerilor si a restaurarilor in urma acestora, care au avut loc de-a lungul timpului, in arhitectura bisercii se regasesc trei stiluri: gotic, in mare parte, baroc si neogotic.

Intre 1956-1963 s-au facut restaurari majore care au scos in evidenta fresce din sec. XIV-XV, una dintre cele mai importante fiind fresca numita Golgota, pictata de Kolozsvari Miklos. Biserica adaposteste si alte lucrari deosebite printre care se numara crucea lui Cristos sculptata de Ioan Fadrusz, altarul celor Trei Regi iar in altarul principal se afla cea mai valoroasa pictura a bisericii realizata de Franz Anton Maulbertsch.

La intrarea in biserica, deasupra usii, se poate vedea o inscriptie unde este mentionat anul 1444 si blazoanele lui Sigismund de Luxenburg. In interiorul bisericii se afla orga originala, realizata de catre mesterul Johannes Hahn, in anul 1753, in stil baroc. Orga a avut nevoie de mai multe restaurari de-a lungul timpului, insa dupa 1990 Hermann Binder a realizat restaurari majore asupra acesteia, care functioneaza si incanta vizitatorii pana in ziua de azi.

In subsolul bisercii se afla o cripta din Evul Mediu in care se regasesc morimte ale personalitatilor orasului, din acea vreme, si obiecte foarte importante de patrimoniu. Preotii din cadrul parohiei neaga existenta acestei cripte, insa un restaurator clujean a intocmit documente cu privire la existenta acesteia.

Turnul bisericii Sf. Mihail are o intaltime de 80 m iar crucea din varful sau are 4 m, impreuna avand o inaltime totala de 84 m. Se spune ca acesta este cel mai inalt turn din Romania.

Pensiunea Mellis va ofera cazare Cluj-Napoca, foarte aproape de centrul orasului unde puteti vizita Biserica Sf. Mihail si numeroase alte obiective turistice.

Comentarile sunt inchise