Biblioteca NaÈ›ională a României face loc democraÈ›iei – Vino la inaugurarea Agorei comunitare din incinta Bibliotecii NaÈ›ionale

Hub-ul Cetateniei ActiveBiblioteca Naţională a României și Fundaţia Progress invită cetățenii, reprezentanții ONG-urilor și ai mediului de afaceri, precum și angajații instituțiilor publice să participe în data de 2 noiembrie 2015, ora 18:00, la inaugurarea Hub-ului cetățeniei active – o agora amenajată în incinta Bibliotecii Naționale a României de către designerul Ana Dumitrescu și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”. Evenimentul de inaugurare se va bucura de participarea unor personalități ale vieții politice și academice din România.

Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Hub-ul cetățeniei active din București urmărește crearea și promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.

Biblioteca Națională a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, programul FOND ONG România, astfel că, din data de 2 noiembrie 2015, ora 18:00, Hub-ul cetățeniei active va fi deschis celor care au nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking, schimb de idei. Hub-ul oferă acces gratuit la internet, o colecție de cărți pe tema cetățeniei active, precum și o comunitate care susține dezvoltarea inițiativelor civice.

Inaugurarea Hub-ul cetățeniei active va fi marcată printr-o conferință la parterul Bibliotecii Naționale (Atrium), începând cu ora 18:00, urmată de ceremonia tăierii panglicii, pauză de story-sharing și discuții-panel cu reprezentanți ai societății civile pe tema: Cum încurajăm cetățenia activă în România?

Mai multe detalii privind participarea la eveniment pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu, precum și prin email, la adresa office@progressfoundation.ro. Persoană de contact: Ramona Sinca, Responsabil Comunicare, tel: 0735 678 011.

Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre Biblioteca NaÈ›ională: Biblioteca NaÅ£ională a României este instituÅ£ia de prim rang a culturii noastre naÅ£ionale, administrând patrimoniul cultural naÅ£ional de publicaÅ£ii (cărÅ£i, periodice), manuscrise, carte veche, incunabule, hărÅ£i, fotografii, materiale audio-vizuale ÅŸi documente electronice. Pentru a-ÅŸi indeplini misiunea esenÅ£ială de a asigura accesul de calitate la colecÅ£iile sale atât generaÅ£iei de azi, cât ÅŸi celor viitoare – în scop de cercetare, studiu sau informare – aceasta are datoria de a achiziÅ£iona, prelucra, prezerva ÅŸi valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul naÅ£ional.

Pe de altă parte, Biblioteca Naţională a României asigură punerea la dispoziţia comunităţii a întregului patrimoniu naţional scris, diseminează şi produce conţinut informaţional pentru întreaga comunitate şi propune  servicii utile acesteia în parteneriat cu reţeaua naţională de biblioteci şi alţi actori importanţi ce activează în cadrul societăţii informaţionale.

Despre FundaÈ›ia Progress: ÃŽnfiinÈ›ată în 2002 în BistriÈ›a, FundaÈ›ia Progress este o organizaÈ›ie neguvernamentală ce pilotează iniÈ›iative locale în domeniul educaÈ›iei/formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare È™i voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel naÈ›ionalm ca bune practici, inovatoare È™i de impact. ÃŽn centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile judeÈ›ene È™i locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieÈ›ii È™i centre de inovare soci ală; instituÈ›ii fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social È™i/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea FundaÈ›iei Progress este că „small is beautiful”, ceea ce înseamnă că activitățile sau intervenÈ›iile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor È™i a comunităților. De aceea motto-ul programelor fundaÈ›iei este: „Small steps, giant leaps!” (Prin paÈ™i mici, salturi uriaÈ™e). InformaÈ›ii suplimentare despre activitățile FundaÈ›iei Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Comentarile sunt inchise