Apel către Guvern pentru stoparea răspândirii tuberculozei rezistente la tratament

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, Fundaţia Romanian Angel Appeal face un apel către Guvern pentru a pune capăt răspândirii Tuberculozei cu rezistenţă la medicamentele antituberculoase (TB MDR).
Azi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, peste 3 800 de oameni din lumea întreagă vor muri de tuberculoză. Această cifră este aproape incredibilă, având în vedere că tuberculoza este o boală care poate fi atât prevenită, cât şi vindecată.
În anul 2011, în România, peste 17 000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, iar alte 1 500 de persoane au murit din cauza acestei boli. În plus, incapacitatea noastră, a tuturor celor implicaţi, de a trata tuberculoza a dus la apariţia unei forme rezistente la medicamentele antituberculoase (TB MDR), al cărei tratament este de 100 de ori mai scump. TB MDR este uneori chiar imposibil de tratat, spre deosebire de cazurile de tuberculoză obişnuite. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că bolnavul obişnuit de tuberculoză pierde anual 3-4 luni de muncă şi până la 30% din câştigurile familiei, ceea ce reprezintă o pierdere enormă pentru economie.
“Dacă nu acÅ£ionăm cu rapiditate, tuberculoza – ÅŸi mai ales tulpinile de tuberculoză rezistente – vor continua să se dezvolte fără a putea fi controlate, cauzând pierderea a numeroase vieÅ£i umane. România dispune de instrumentele necesare luptei împotriva tuberculozei. Ceea ce lipseÅŸte este demonstrarea voinÅ£ei politice ÅŸi angajamentul în ceea ce priveÅŸte atacarea problemei”, a declarat Dr. Silvia Asandi, Directorul General al FundaÅ£iei Romanian Angel Appeal.
Controlul tuberculozei este posibil, dar acest lucru înseamnă abordarea unor probleme stringente, cum ar fi sărăcia şi vulnerabilitatea, investiţii în sistemele de sănătate publică şi creşterea accesului la prevenire, diagnostic şi tratament. OMS a dezvoltat un plan de acţiune cuprinzător pentru a combate tuberculoza cu rezistenţă la medicamentele antituberculoase. Planul este destinat a servi ca foaie de drum pentru abordarea ratei şocante de răspândire a tuberculozei rezistente la medicamentele antituberculoase în Europa şi a fost dezvoltat cu un aport fără precedent din partea pacienţilor şi a comunităţilor afectate de tuberculoză. Planul a fost aprobat în întregime de toţi cei 53 de membri (inclusiv România) la şedinţa Comitetului Regional European OMS, ţinută la Baku, Azerbaidjan, în luna septembrie 2011. Planul conţine obiective ambiţioase şi strategii pentru a controla problema alarmantă a tuberculozei cu rezistenţă la medicamentele antituberculoase.
„Ştim ce avem de făcut – acum este rândul Guvernului nostru să se implice, prin aprobarea Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015 şi a bugetului aferent implementarii sale. Bugetul estimat al Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015 este de 93 milioane USD, ceea ce înseamnă o medie de 23 de milioane USD pe an, faţă de 6 milioane USD alocate în prezent Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Consecinţele pe termen lung ale neimplementării Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015 vor fi mult mai costisitoare decât susţinerea şi augumentarea unei invesţii în prezent ”, a adăugat Dr. Silvia Asandi.

Obiectivul major al „Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România 2012-2015”, conceput cu suportul OMS, este de a împiedica răspândirea tuberculozei cu rezistenţă la medicamentele antituberculoase prin creşterea accesului la prevenirea, diagnosticul şi tratamentul tuberculozei. Obiectivele principale care vor fi atinse până în 2015 includ:
• Diagnosticarea a cel puţin 85% din totalul estimat de bolnavi de TB MDR
• Tratarea cu succes a cel puţin 75% din bolnavii de TB MDR identificaţi.

Pentru mai multe informaţii cu privire la tuberculoză:

• Fundaţia Romanian Angel Appeal: www.raa.ro
• TB Europe Coalition: www.tbcoalition.eu
• Stop TB Partership www.stoptb.org
• OMS Europa: www.euro.who.int/tuberculosis
• Planul Consolidat al OMS Europa pentru prevenirea şi combaterea tuberculozei cu rezistenţă la medicamente antituberculoase (TB MDR) în statele membre OMS din Regiunea Europeană pe durata 2011-2015: http://www.euro.who.int/en/what-we-publish/abstracts/roadmap-to-prevent-and-combat-drug-resistant-tuberculosis

FUNDATIA ROMANIAN ANGEL APPEAL ESTE ORGANIZATIE MEMBRA A
TB EUROPE COALITION
SI A
STOP TB PARTNERSHIP

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.