Aniversarea a 200 de ani de la nasterea Fondatorului Credintei Baha’i

Comunitatea Bahá`í din România vă invită, miercuri, 4 octombrie 2017, la Hotel Continental, Restaurantul Concerto, de la ora 19.00, la evenimentul de celebrare universală a 200 de ani de la nașterea Fondatorului Credinței Bahá’í, la care vor participa personalități publice din România precum Dl Victor Opaschi – Secretar de Stat – Secretariatul de Stat pentru Culte, reprezentanți ai corpului diplomatic de seamă: E.S Mr. Hans Klemm, Ambassador-Designate of United States of America; E.S. Mr. Cord Meier-KlodtAmbasador of Germany in Romania; E.S. Mrs. Tamar Samash, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the State of Israel in Romania

 

Bicentenarul nașterii Fondatorului Credinței Bahá’í

Programul evenimentului

19.00 – 19.15 Sosire invitați

19.15 – 19.20 Deschidere eveniment Dr. Wargha Enayati, Reprezentant al Comunității Bahá’í din România

19.20-19.25 Prezentare audio-vizuală  ”O introducere în Credința Bahá’í

19.25 – 19.35 Dl Victor Opaschi – Secretar de Stat – Secretariatul de Stat pentru Culte

19.35 – 19.45 Dna Simina Rahmatian – Secretar Executiv al Comunității Naționale Bahá’í

19.45- 19.55 H.E. Dna Tamar Samash, Ambasador al Israelului la București

19.55 – 20.10 Moment de recitare și interpretare muzicală

20.10- 21.00 Bufet

 

Comunitatea Mondială Bahá`í este partenera agențiilor guvernamentale și instituțiilor societății civile la nivel global, muncind sistematic pe diferite fronturi, cu accent pe drepturile omului, educație, promovarea statutului femeilor și dezvoltare sustenabilă. Comunitatea Bahá`í lucrează ca organizație non-guvernamentală în cadrul Națiunilor Unite încă din 1948, dobândind apoi statut consultativ în cadrul Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (UNESCO). Ea este afiliată de asemenea cu Fondul pentru Copii (UNICEF) al ONU, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și Fondul ONU pentru Dezvoltarea Femeilor (UNIFEM). În România, Comunitatea Bahá`í a atins un număr de 7000 de adepți și este recunoscută de Ministerul Cultelor ca Asociație Religioasă. Comunitățile Bahá`í sunt ateliere deschise pentru toată lumea, învățându-se împreună, în mod practic procesul de construire spirituală a comunității. Prima carte în limba română despre Credința Bahá’í, „Bahá’u’lláh și Era Nouă” a fost tipărită în 1934 la recomandarea Reginei Maria a României.

#######

Pentru a afla mai multe despre Credința Bahá`í, Comunitatea Bahá`í din România, cât și despre celebrările Bicentenarului, puteți contacta Secretariatul Național, email: asn.romania@gmail.com, telefon: 0740 960 501, website: http://www.bahai.org.ro/

Comunicat de Presă

Într-o societate aflată în continuă mișcare, cu accente puternice de dezbinare, Comunitatea Internațională Bahá’í aduce în prim-planul opiniei publice noțiunea de unitate ca impuls generator al transformării sociale prin care se poate găsi echilibrul ideal între dimensiunile sociale, economice și politice ale societății.

Dilema societății moderne și provocarea construirii unei civilizații universale, cheamă la o abordare multidisciplinară în care actorii din toate sferele activității umane să contribuie activ. În această arena de dialog și explorare un rol major este jucat de religie, care în armonie cu știința, va putea ilumina calea progresului social spre o lume prosperă și desăvârșită.

Aducând laolaltă personalități publice, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai mass mediei, ai mediului academic și ai comunităților religioase din România celebrarea organizată de Comunitatea Bahá`í pe 4 octombrie 2017 este și un eveniment care marchează oportunitățile oferite astăzi de dialogul interetnic, interreligios, interinstituțional.

Religia Bahá`í este, conform enciclopediei „Britannica Book of the Year 1992″, a doua religie din lume ca răspândire geografică după creștinism, Bahá`íi fiind reprezentați în circa 2100 de etnii și triburi diferite, literatura Bahá`íi fiind tradusă astăzi în peste 900 de limbi și dialecte. Diversitatea celebrărilor ce au început să aibă loc deja peste tot în lume este redată de un website internațional dedicat aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Bahá`u`lláh  https://bicentenary.bahai.org/ Țelul acestui site este de a conecta lumea, înfățișând celebrările oamenilor din toate straturile sociale din localități de pe suprafața globului. Aceste localități vor fi representative pentru celelalte mii de celebrări care se vor desfășura în țară după țară pe întreaga suprafață a planetei.

În ciuda acestei largi răspândiri a Credinței Bahá`í, adepții săi sunt ținta multor persecuții, mai ales în Iran. Evidențele persecuțiilor Bahá`ílor din Iran se află de 36 de ani sub continuă monitorizare a Comisiilor ONU și în recentul Raport al Consiliului pentru securitate al ONU dat publicității în martie 2017 (https://www.bic.org/sites/default/files/a_hrc_34_65_aev.pdf) care prezintă aceași situație îngrijorătoare privind discriminarea sistematică și hărțuirea adepților Comunității Bahá`í. De peste 30 de ani aceste rapoarte îngrijorătoare au fost motivul numeroaselor inițiative și rezoluții luate de Comunitatea Internațională împotriva acestor persecuții. În decursul acestor ani, numeroși lideri ai lumii, șefi de stat și de guverne, printre care și Guvernul României, au făcut declarații publice în apărarea comunităților Bahá`í.

Bahá`íi doresc să servească omenirea și trudesc pentru a duce mai departe, alături de semenii lor (indiferent de rasă, etnie, religie, categorie socială) o civilizație în continuu progres. Ei afirmă că acum este momentul ca umanitatea să se unifice şi să îmbrățișeze acele principii universale care vor duce omenirea în următoarea etapă a evoluției ei – o epocă de pace și armonie.

Bahá`íi cred că provocarea actuală a omenirii este găsirea unei viziuni unificatoare a viitoarei societăți și a naturii și scopului vieții. Câteva din principiile dezvăluite în scrierile lui Bahá`u`lláh sunt: unitatea omenirii și eliberarea de prejudecăți, noblețea inerentă a ființei umane, revelația progresivă a adevărului religios, dezvoltarea calităților spirituale, integrarea rugăciunii și servirii, egalitatea fundamentală a sexelor, armonia dintre știință și religie; locul central al dreptății în toate strădaniile omenești și importanța educației.

Comunitatea Internațională Bahá`í a primit în acest an bicentenar numeroase mesaje din partea unor oficialități de prim-rang din lume: Senatorul american John McCain, Premierul Noii Zeelande – Bill English, Premierul Australiei – Malcolm Turnbull, Ministrul Cultelor din Pakistan – Sardar Muhammad Yousaf, Prim Ministru din Singapore – Lee Hsien Loong, Prim Ministru din Sri Lanka – Ranil Wickremesinghe, Președintele Republicii India – Ram Nath Kovind,  Prim Ministrul Republicii India, Narendra Modi, Ministrul Cultelor din Republica Kazahstan – Nurlan Yermekbayev, Ministrul Anchorage, Alaska –Ethan Berkowitz, Consiliul orașului Rosario din Argentina, Consiliul orașului Cambridge, Massachusetts, Statele Unite, precum și  Dl. Victor Opaschi Secretar de Stat – Secretariatul de Stat pentru Culte din România.

 

mesaj SSC, Victor Opaschi

Comentarile sunt inchise