Aflat totul despre daltonism si efectul lui

Este daltonist copilul?

„Deuteranopia”, mult mai cunoscuta sub numele de daltonism, este o tulburare, pe viata, a vederii culorilor care afecteaza in special baietii ( 2 % din barbati sufera de aceasta boala). Chiar daca gena acestei afectiuni este identificata, nu exista inca nici un tratament care sa permita vindecarea ei.Putin cunoscut, daltonismul este caracterizat printr-o tulburare mai mult sau mai putin grava a vederii si recunoasterii culorilor. Iata cum poate fi identificat.

de la 3 la 18 ani Se cunosc multe lucruri despre aceasta patologie, dar nu suficiente pentru a putea trata persoanele care sufera de ea. Totusi, manifestarile sale sunt aproape intotdeauna aceleasi si este posibil sa stim daca copilul nostru este daltonist de foarte devreme.Ce se stie:Daltonismul afecteaza in special baietii, iar mama este cea care transmite gena micutului ei.Caracteristica daltonismului este absenta perceptiei culorilor rosu si verde. Pentru un daltonist nu exista nici o diferenta intre aceste doua culori.

De exemplu: nu distinge o spirala rosie pe un fond verde, ci vede o suprafata uniforma. Confruntat cu culorile, distinge nuante, dar totdeauna in tonuri de maron sau gri. In sfarsit, daltonistul va fi total indiferent la un apus de soare pe care il vede gri si nu va face diferenta intre o rosie coapta si una verde sau diferenta intre un suc de lamaie si o coca­cola.

Daltonismul este depistat, in general, in jurul varstei de 6 ani, cu ocazia examenului oftalmologic obligatoriu.

Diferite teste care permit depistarea acestei disfunctii pot insa fi aplicate incepand cu varsta de 3 ani.

Unele teste sunt prezentate copilului sub forma de joc. Exista atat un test mecanic cat si teste bazate pe planse si desene.

Testul cel mai celebru si aplicat pe scara cea mai larga este cel aI lui Ishihara. Pus la punct la inceputul secolului, acesta contine cel putin zece planse reprezentand litere si cifre oranj pe un fond verde, cifre pe fond oranj…De retinut: Daltonismul nu are nici o incidenta serioasa asupra dezvoltarii copilului. Totusi, el risca sa fie incomodat la scoala atunci cand va trebui sa aleaga culoarea unui creion sau sa interpreteze anumite reactii la orele de chimie.

Atentie, de asemenea, la pericolele strazii.

Intrucat nu distinge rosul de verde, va trebui sa il invatati sa traverseze in functie de pozitia luminii verzi a semaforului fata de cea rosie si facand diferenta intre omuletul care merge fata de cel care sta.

Informati-I, de asemenea, ca anumite profesii ii vor fi inaccesibile: veterinar, electrician, Profesiile legate de transporturi, cat si cele legate de securitate (politist, pompier..) si faceti aceasta, chiar daca va fi uneori greu de acceptat pentru un baietel cu vocatii precoce.

John Dalton si-a dat numele daltonismului
Englezul John Dalton (1766-1844), fizician, chimist si naturalist a intrat de foarte tanar la Academia Regala de Stiinte. La varsta de 28 ani, constata ca este insensibil la anumite culori si ca vederea sa este diferita de cea normala. In 1794 el publica un articol asupra acestei tulburari, numite, pentru prima oara, daltonism.
John Dalton a cerut ca ochii sai sa fie pastrati dupa moarte pentru a permite progresul cercetarilor. Ei sunt pastrati si acum intr-un muzeu scotian.

Aflat totul despre daltonism si efectul lui

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.