A doua parte a istoriei cosurilor de fum

Asa cum era relatat si in prima parte a istoriei cosurilor de fum, istoria si modul de dezvoltare a acestor produse sunt foarte interesante, iar evolutia lor este de-a dreptul remarcabila. A doua parte a istoriei cosurilor de fum va prezinta urmatoarele evenimente si evolutii ale acestora si o serie de aspecte foarte interesante despre ele.

KaminHorn mentioneaza pentru inceput faptul ca anumiti colonizatorii germani au introdus la inceputul secolului 18, modelul de plita „five-plate” in Pennsylvania, iar colonizatorii francezi au introdus ceva similar in Canada cu ceva timp mai repede.

In jurul secolului 18 au aparut numerosi inventatori prin care si Benjamin Franklin, Benjamin Thompson si altii, care au realizat o serie de design-uri pentru sobe, cu scopul de a reduce cantitatea de caldura pierduta pe hornuri. Aceste design-uri au fost realizate deoarece incepuse sa se simta lipsa de lemn, lucru care a dus si la cresterea pretului la combustibil. Spre exemplu, in anul 1740, Benjamin Franklin a inventat soba Pennsylvania pentru imbunatatirea eficientei incalzirii unei case.

Incepand cu anul 1785 au inceput sa se realizeze studii despre cauza si modalitatile de rezolvare a unei probleme vechi, mai exact imbunatatirea modului de evacuare a fumului. Benjamin Franklin a publicat in anul 1787 o lucrare denumita „Observatii despre cauzele si metodele de prevenire a fumului in casa” in care erau oferite informatii importante despre sobele pe care le inventase in 1742 si 1771.

Sobele construite de Benjamin Franklin erau realizate in asa fel incat sa arda combustibilul mult mai eficient, reducandu-se astfel cantitatea de fum dispersata in aer. Soba Franklin, care era o versiune de fonta mai mica decat soba Pennsylvania a fost in scurt timp adoptata ca modalitate de incalzire a camerelor mici, inainte de Revolutia Americana.

Legat de Europa, KaminHorn relateaza faptul ca trecerea de la arderea lemnului la arderea carbunelui cu funingine a facut ca rezolvarea problemei legate de fum sa devina si mai importanta. Contele Romford a preluat initiativa acestei probleme si a inventat un semineu si un cos de fum proiectat pentru a reduce sau chiar a elimina complet poluarea cu fum care a creat probleme atat de mult timp.

Semineul Rumford a inlocuit in scurt timp sobele folosite de oameni atat de mult timp si cosul de fum Rumford, dupa anul 1796 putea fi incorporat in perete si facea ca fumul sa iasa in totalitate pe horn, fara a se infiltra in camera. Soba si cosul de fum Rumford, precum si soba Franklin au influentat puternic design-ul caselor incepand cu secolul 19 si pana dupa epoca Victoriana.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.