5 lucruri interesante despre cartofi prajiti

 

cartofi prajiti

Cartofi prajiti cunoscuti in toata lumea ca french fries, sunt felul de mancare pe care il au in comun tarile europene si nord-americane. Iar, o data cu aparitia lanturilor de restaurante fast food, acestia au devenit cunoscuti in toata lumea. Insa, pe langa gustul savuros, cartofii sunt și o sursa importanta de fibre naturale ce conțin numeroase minerale esențiale, precum fier, fosfor, mangan, magneziu, cupru și potasiu

In urmatorul articol iti prezentam cinci lucruri interesante despre cartofi prajiti:

  1.  Mai multe natiunisustin ca au inventat cartofii prajiti, dar cea mai aspra lupta se da intre: francezi, spanioli si belgieni. Francezii spun ca primii cartofi prajiti au fost vanduti pe strada, la Pont Neuf, in 1789. Istoricii belgieni spun ca acest fel de mancare a fost inventat in 1680, pe valea raului Localnicii obisnuiau sa manance pestii mici prinsi din rau prajindu-i in ulei, dar in iernile aspre, cand raul ingheta, taiau cartofii in forma de pestisori si ii prajeau in ulei incins, inlocuind astfel pestii. Cu toate acestea, istoricii au stabilit ca spaniolii sunt cei care au introdus cartofii in Europa, deci este foarte posibil ca tot ei sa fi fost primii care i-au si prajit.
  2.  Cartofii prajiticontin acrilamida, aceasta fiind o substanta nociva care apare in urma prajiri la temperaturi ridicate.  Dar, cu toate acestea cartofii prajiti nu sunt toxici in totalitate. Acestia sunt o sursa buna de potasiu.
  3.  Cartofii prajitipot fi taiati in diferite forme. Iar, in functie de grosimea lor vor avea un numar diferit de calorii si grasimi. De exemplu, cartofi britanici sunt taiati mai gros decat cei americani si de aceea contin mai multe calori.
  4.  Cei mai multiexperti in cartofi prajiti sunt de parere ca cei mai buni cartofi nu se fac nici in Franta, nici in Belgia, nici in America, ci in Olanda.
  5.  37% din femeile care manancacartofi prajiti prefera ca acestia sa arate perfect. In schimb, barbatii sunt mai putin pretentiosi, doar pentru 25% conteaza aspectul cartofilor prajiti.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.